W piekarniach wykorzystuje się specjalne komory fermentacyjne dzięki którym przygotowuje się pieczywo, tego rodzaju urządzenia znajdą również zastosowanie w przemyśle cukierniczym.
Umożliwiają przygotowywać duże ilości wyrobów, mogą to być urządzenia, do których wkładamy ciasto na blachach, posiadają one najczęściej kilka poziomów. Można także przygotować je w dużych piecach stojących, do których wkład wjeżdża na specjalnych wózkach. W gastronomii wykorzystuje się wiele specjalistycznych urządzeń, dzięki którym można szybko i sprawnie przygotowywać posiłki.
Piece konwekcyjne będą się nagrzewać tak jak zwykłe piece, ale wentylator, wydmuchując i ciągnąc gorące powietrze w całym piekarniku wokół potrawy. Oznacza to, że powietrze wokół jedzenia będzie utrzymywać stałą temperaturę, zamiast rosnąć i opadać. Dzięki temu jedzenie gotuje się szybciej i bardziej równomiernie. Ponadto dzięki układowi wydechowemu wilgoć zostanie wyciągnięta z piekarnika, dzięki czemu
Twoje jedzenie będzie bardziej chrupiące i brązowe. Aby zrozumieć różnicę w korzystaniu z piekarników konwekcyjnych w porównaniu do zwykłych piekarników lub piekarnika z wyłączonym przyciskiem konwekcji należy pamiętać, że zwykłe piekarniki tylko podgrzewają powietrze w komorze piekarnia.
Z pewnością w przypadku restauracji, czy też miejsc gdzie trzeba podać posiłki dużej liczbie osób liczy się czas. W przypadku piekarni piece komory fermentacyjne muszą być jak najwydajniejsze, dzięki czemu można przygotować duże ilości pieczywa w krótkim czasie. Należy bowiem pamiętać iż pieczywo ma zostać dostarczone rano do sklepów. Obecnie urządzenia wykorzystywane w gastronomii posiadają wiele udogodnień, dzięki nim można zaoszczędzić czas, i usprawnić cały proces. Niektóre posiłki wymagają przygotowania w różnych temperaturach w różnych fazach obróbki cieplej. Można zatem nastawić wszystko na początku, a piec będzie sam dostosowywał temperaturę. Obecnie urządzenia mogą łączyć się także z internetem, dzięki czemu można kontrolować parametry pieczenia online.