Moringa oleifera to drzewo indyjskie, które jest używane w tradycyjnej medycynie od tysięcy lat. Jednak tylko kilka z jego wielu renomowanych korzyści zdrowotnych zostało przebadanych naukowo.
Powszechnie uważa się, że moringa może zmniejszyć przyrost masy ciała, zapobiegać stanom zapalnym, pomóc ciału przetwarzać tłuszcze w energię, zmniejszyć zmęczenie i poprawić poziomy energii, oraz pomagają obniżyć poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie krwi. Liście moringi są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, w tym białko, witaminę B6, witaminę A, C, ryboflawinę i żelazo. Moringa oleifera jest bogata w różne przeciwutleniacze, w tym kwercetynę i kwas chlorogenowy. Proszek z liści może zwiększać poziom przeciwutleniaczy we krwi. Wysoki poziom cukru we krwi może być poważnym problemem zdrowotnym. Z czasem wysoki poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca. Z tego powodu ważne jest, aby utrzymać poziom cukru we krwi w zdrowych granicach. Zapalenie jest naturalną reakcją organizmu na infekcję lub obrażenia. Jest to niezbędny mechanizm ochronny, ale może stać się poważnym problemem zdrowotnym, jeśli będzie trwał przez długi czas. Długotrwałe zapalenie jest związane z wieloma przewlekłymi problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca i rakiem. Większość całych owoców, warzyw, ziół i przypraw ma właściwości przeciwzapalne.
Jednak stopień, w jakim mogą pomóc suplementy zawierające liście moringa, zależy od rodzajów i ilości zawartych w nich związków przeciwzapalnych. Związki przeciwzapalne znajdują się w liściach, strąkach i nasionach moringi. Ekstrakt z liści może być również stosowany jako środek konserwujący żywność. Zwiększa okres przydatności mięsa do spożycia poprzez zmniejszenie utleniania. Do chwili obecnej badania pokazują, że Moringa oleifera może prowadzić do niewielkiego obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Może również działać przeciwutleniająco i przeciwzapalnie oraz chronić przed toksycznością arsenu. Liście są również bardzo pożywne i powinny być korzystne dla osób, którym brakuje niezbędnych składników odżywczych.