Spójrzmy prawdzie w oczy, większość z nas nie je dobrze. Większość dorosłych nie spożywa co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia.

Dla osób z niezdrowymi nawykami stylu życia przejście na zdrowsze jedzenie może wydawać się zniechęcającą perspektywą. Pomimo wszystkich terminów, obowiązków i osobistych zobowiązań, jakie stawia nam życie, zdrowe odżywianie nie zawsze jest najważniejsze. Łatwo dostępne i niedrogie opcje dostarczania zdrowej żywności do pracy mogą być świetnym rozwiązaniem tego problemu. Spędzamy ogromną część naszego życia w pracy, więc wydaje się, że miejsce pracy powinno być idealnym miejscem do promowania zdrowego odżywiania. Firmy powinny zdawać sobie sprawę z szerokiego zakresu korzyści, jakie może przynieść zdrowe nawyki w odżywianiu pracowników.

Jedną z oczywistych korzyści biura pełnego zdrowych pracowników jest to, że ci ludzie rzadziej chorują. Częste nieobecności w pracy negatywnie wpływają na wydajność i zwiększają kwoty, które firmy muszą przeznaczyć na opiekę zdrowotną.

Ci sami pracownicy również szybciej wychodzą z choroby i są mniej narażeni na poważne i długotrwałe choroby. Kolejną zaletą zdrowego odżywiania w miejscu pracy jest posiadanie bardziej energicznych pracowników. Ta zwiększona energia prowadzi do lepszej koncentracji w pracy i wyższej wydajności. Im lepsza koncentracja i nastawienie, tym bardziej skuteczny jesteś w wykonywaniu swoich obowiązków. Pracownik zdrowy i sprawny jest na ogół bardziej pewny siebie i ma większe szanse pozytywnie wpłynąć na kulturę biurową. Zdrowa żywność zwiększa moc mózgu i pomaga wszystkim w udanym dniu. Warto zatem zastanowić się nad zamówieniem cateringu do pracy, który dostarczy sympatyczny Pan Kanapka. Możliwość zdrowego jedzenia na lunch i śniadanie sama w sobie sprawi, że pracownicy będą bardziej zadowoleni. Prawdopodobnie uznają to za dodatkowy atut pracy. Wybór potraw, takich jak sałatki, makarony, jogurt oraz świeże owoce i warzywa oraz kanapki to świetne tanie opcje, które można łatwo udostępnić zespołowi w postaci posiłków lub przekąsek.