Większość ludzi postrzega gotowanie jako przykry obowiązek.
To powiedziawszy, gotowanie może być również zabawne. Dobre gotowanie może również poprawić zdrowie. Najlepsi kucharze zawsze poszerzają swoją wiedzę i umiejętności, a ten artykuł dostarczy Ci wskazówek, które mogą pomóc Ci ulepszyć własne gotowanie.Przyprawy należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli obecne jest światło, wilgoć i ciepło, produkty te zaczną tracić swój smak. Zwykle zmielone zioła i przyprawy zachowują swój smak przez 12 miesięcy. Całe przyprawy zachowują świeżość nawet do pięciu lat. Ich zmiany przy długowieczności zwiększają się wraz z odpowiednim przechowywaniem.Pobierz książkę kucharską z prostymi przepisami lub konkretnym tematem, który uznasz za interesujący, aby zacząć. Spróbuj poszukać w Internecie lub w lokalnej bibliotece lub księgarni. Spróbuj swoich sił w kilku przepisach, które wzbudzą Twoje zainteresowanie i wybacz sobie wszelkie błędy, które możesz popełnić.Po ugotowaniu z czosnkiem pocieraj ręce o zlew. Czosnek może być niepożądanym zapachem, który przylgnie do Ciebie. Może to zabrzmieć trochę dziwnie, ale następnym razem, gdy będziesz z nim gotować, potrzyj ręce o zlew. Jeśli zlew jest wykonany ze stali nierdzewnej, powinien usunąć zapach.Upewnij się, że pieczona ryba jest wilgotna i delikatna, gotując „en papillote”.
To francuska technika, która odnosi się do ryby pieczonej w pergaminowo-papierowej paczce.
Połóż wybrane ryby i warzywa na środku dużego kawałka papieru pergaminowego. Połącz ze sobą brzegi papieru, zagnij je mocno, aby utworzyć zgrzew i piecz przez 10 do 15 minut w 450 stopniach. Ryby i warzywa parują w opakowaniu, dzięki czemu są wilgotne i delikatne, tworząc smaczne, zdrowe danie. (Sprzątanie jest równie łatwe – po prostu wyrzuć papier po jedzeniu!)Mikser elektryczny to błogosławieństwo, gdy trzeba zrobić ciasto, ale nawet to stosunkowo łatwe zadanie może przerodzić się w koszmar, gdy ciasto przyklei się do haka. Aby uniknąć lepkiego bałaganu, spryskaj haczyk sprayem do gotowania warzyw, a ciasto nigdy więcej nie przyklei się do miksera.Czy czujesz się winny, gdy wyrzucasz zgniłe, niezjedzone owoce do śmieci? Czy powinieneś ratować owoce, wycinając spleśniałe części? Nie możesz uratować kawałka owocu, który zaczął gnić. Pleśń rośnie głębiej niż na powierzchni, a ponieważ może wywoływać choroby, należy wyrzucić częściowo zgniłe owoce.Gotowanie może być przyjemnością, jeśli zainwestujesz w dobrą, sporą deskę do krojenia, która poradzi sobie ze wszystkimi Twoimi potrzebami związanymi z krojeniem i siekaniem. Jeśli na stół rzeźniczy nie ma miejsca, poszukaj trwałego bambusa lub wytrzymałego klonu do pracy. Deska do krojenia z zagłębionym rowkiem otaczającym powierzchnię krojenia jest przydatna do wyłapywania soków z krojonego mięsa i ułatwia czyszczenie. Jeśli będziesz używać deski do krojenia na gładkiej powierzchni, poszukaj takiej z gumowymi nóżkami, aby uniknąć poślizgu. Utrzymuj swoją deskę do krojenia olejem mineralnym o jakości spożywczej (warzywa i oliwa z oliwek mogą zjełczeć) i upewnij się, że odpowiednio czyścisz, a co ważniejsze, suszysz deskę do krojenia po każdym użyciu, aby zapobiec wypaczaniu.Jak już wcześniej wspomniano, aby odnieść sukces jako kucharz, musisz znać tajniki gotowania. Nauka o różnych metodach gotowania i rodzajach żywności to połowa radości z gotowania. Gotowanie to także dzielenie się swoją wiedzą z innymi. Gotowanie nie powinno być po prostu umiejętnością, której się uczysz; powinien to być prezent, którym się dzielisz.