Do przygotowania pysznych ciast, ciasteczek, tortów i deserów potrzebne są wysokiej jakości i świeże produkty.

Muszą one być w odpowiedniej temperaturze, i w zależności od przepisu będą to składniki zimne lub w temperaturze pokojowej. Następną rzeczą jest ich dokładne odmierzenie tak, jak wskazuje dany przepis. Możesz nie myśleć, że to jest ważne, ale pomiary są w rzeczywistości tym, co odróżnia lekkie i puszyste ciasta od twardych i niejadalnych.

Jak się przygotować do pieczenia ciast w domu

Proste przepisy na ciasta z kremem odpowiednie na każdą okazję

Składniki do wypieków można mierzyć wagowo lub objętościowo. Do pomiaru objętości potrzebne są dwa różne zestawy miarek, jedna do składników mokrych, a druga do składników suchych, zazwyczaj jest to szklanka, filiżanka lub łyżka. Z drugiej strony pomiary masy są uważane za najdokładniejsze i są uzyskiwane za pomocą wagi kuchennej. Ważne jest również, aby pozwolić składnikom osiągnąć temperaturę pokojową przed ich użyciem. Ta prosta metoda może naprawdę wiele zmienić, jeśli chodzi o pieczenie puszystych i smacznych ciast.

Oczywiście nie dotyczy to wszystkich rodzajów ciast i zależy od wyboru przepisów, ale składniki w zdecydowanej większości przypadków powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne składniki powodują, że ciasto jest twardsze i nie może osiągnąć zbyt dużego wzrostu. Wystarczy zostawić potrzebne produkty na blacie kuchennym na około pół godziny, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Ważne jest również przestrzeganie przepisu i podanego czasu pieczenia, aby ciasto nam nie opadło i nie było zbyt twarde, lub nie powstał zakalec.

W przeciwieństwie do gotowania potraw, podczas pieczenia ciasta z kremem nie ma wiele miejsca na błędy. Po włożeniu surowego ciasta do piekarnika nie pozostaje nic innego, jak mieć nadzieję, że wyjdzie dobrze. Jest też mniej miejsca na eksperymenty, ponieważ nie można po prostu dostosować ilości podstawowych składników lub zastąpić je innymi, za to można dowolnie zmieniać dodatki smakowe, jak owoce, czekolada, czy bakalie. Możemy również wybrać inny rodzaj kremu, jeśli ten podany w przepisie nam nie odpowiada.